dilluns, 13 de març de 2017

CALL JUEU DE GIRONA - 4t.

El dimecres 1 de març els alumnes de quart, cinquè i sisè vam fer una sortida pel Call jueu de Girona i també ens van explicar algunes llegendes de la ciutat . Comptarem amb uns guies de la Caseta de la Devesa de Girona i amb una mestra del centre que ens relatà quatre llegendes.
Pel que fa a les llegendes ara coneixem la de la Lleona, la de les moques i Sant Narcís, la de la Cocollona i la història del Tarlà. Aquestes històries tenen una petita part de veritat i una altra que és inventada. Totes ens van agradar i vam riure molt escoltant la llegenda de la Cocollona.
Vam iniciar la visita des de la Plaça dels Apòstols. Ens dividírem en dos grups. A partir d’aquí va començar la nostra ruta pel Call.
Ens explicaren que els romans van expulsar als jueus de Jerusalem i aquests es van dispersar a diferents llocs del món. Així arribaren a Girona cap al segle IX. Van viure en aquesta ciutat durant 600 anys. En un principi es van instal·lar en uns terrenys a les afores de la ciutat. Temps més tard començà la construcció de la Catedral de Girona al costat d’aquests terrenys.
Ens van explicar en què consistia la Micvé o banys purificants i la Mezuzà que hi havia a la major part de les cases del Call. Abans de sortir de casa recitaven un fragment que es el que estava guardat dins la Mezuzà. També ens parlaren de la Llei Sagrada dels jueus: la Torà. Totes les seves activitats diàries havien de fer-se com deia aquesta llei.
Vam conèixer moltes coses interessants d’aquest poble i d’aquest Call, que en jueu vol dir barri.
Visitarem el Museu dels jueus o van poder observar la funda de la Torà, instruments de tortura pels jueus, una Torà…Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada